Загадката на Sofia24.bg е свързана с един белгийски актьор, който многократно е

...
Загадката на Sofia24.bg е свързана с един белгийски актьор, който многократно е
Коментари Харесай

Това момче е известен актьор, майстор по бойни изкуства и голям приятел на България

Загадката на Sofia24.bg  е обвързвана с един белгийски актьор, който неведнъж е посещавал България. Той е занаятчия по бойни изкуства, кино производител и военен хореограф, който е прочут с екшън филмите си. Познахте ли го? Става въпрос за Жан-Клод Ван Дам, който е роден на 18 октомври 1960 година в Брюксел. Най-известните филми в които е играл са " Ченге във времето " и " Универсален боец ". Неговият белгийски генезис и характерната му физика, му дават и прякора Мускулите от Брюксел. 

Жан-Клод Ван Дам стартира да се занимава с бойни изкуства когато е на 10 години като е притеглен към шо-то-кан стила от татко си. Той е бил слабичко, очилато момче от семейство на счетоводител. Животът му се трансформира, когато отпътува за Лос Анжелис и на 21 години го ангажират за основна роля във кино лентата “Кървав спорт ". 

Много известен у нас е филмът " Двоен удар ", в който той играе функциите на Алекс и Чад Вагнер, двама братя, които се борят, с цел да отмъстят за гибелта на родителите си. Друг обичан филм на феновете в България е " Кървав спорт ". Екшън филмът " Универсален боец " събира в Съединени американски щати 36 299 898 $, а триумфът му отвън страната е още по-голям – над 65 милиона $. Лйбопитно е, че бюджетът на продукцията е 20 милиона $.

" Ченге във времето " е различен негов филм, който има голям триумф, защото надвишава 100 милиона $ доходи от целия свят. В него Ван Дам играе ченге, пътуващо във времето, което се пробва да предотврати гибелта на жена си. Това остава и кино лентата на Ван Дам с най-големи доходи.

Ван Дам приказва британски, родния си фламандски, както и френски, испански и немски. Той е европейски първенец по карате в междинна категория, а през 1979 година става континентален първенец при възрастните. Изучава 5 типа бойни изкуства: шокотан-карате, карате-до, кикбокс, кунг-фу и таекуон-до. Има черен колан по шотокан карате.

През 2012 година на един от площадите в Брюксел е сложена негова бронзова скулптура, която е висока 1,74 метра, тъкмо толкоз колкото е растежът на артиста. Известният белгиец дойде персонално на церемонията по откриването на паметника.

Световноизвестният артист доста пъти е посещавал България, с цел да снима разнообразни филми. Женил се е пет пъти, включително два пъти за актуалната му брачна половинка (която е играч по бодибилдинг и фитнес) Гладис Португес. Има три деца: Кристофър, Биянка и Никълъс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР